Miljö & Hållbarhet

Latexballonger av naturlatex är miljövänligt

Vi fullkomligt älskar ballonger men vi värnar också om miljön och vår underbara planet, därför använder vi bara ballonger som är gjorda av naturlatex som är 100% nedbrytningsbara. Det betyder att våra ballonger är både miljövänliga och ofarliga för naturen, det värdesätter vi verkligen! Det finns statistik som visar att under liknande omständigheter i miljön så har en latexballong förmultnat under samma hastighet som ett löv. Den exakta förmultningstiden varierar givetvis beroende på olika förhållanden.

Naturlatex framställs från gummiträd. Processen går till så att en bit av barken på trädet huggs bort och därifrån rinner en mjölkig växtsaft ut som sedan fångas upp med hjälp av en behållare. Det är alltså detta som är själva latexen. Det allra bästa med detta är att hela processen görs utan att på något sätt skada själva trädet. Det gillar vi!

Gummiträdet har sitt ursprung i Sydamerikas regnskogar men växer nu planterat i många länder med tropiskt klimat. Latex är värdefullt, inte enbart för tillverkningen av latexballonger utan även många andra gummiprodukter, exempelvis gummihandskar som används inom sjukvården. Detta gör att gummiträden är ekonomiskt värdefulla vilket förhindrar skövling av skogarna.

Alla våra ballonger, både latex och microfolie ska sorteras som brännbart. Även om latexballonger förmultnar i naturen ska vi självklart inte kasta dem i naturen.

Helium

Helium är den näst vanligaste och näst lättaste ämnet i universum. Helium utgör näst intill en fjärdedel av universums elementära massa. Helium utvinns från naturgas som är en ändlig gas. Det är därför viktigt att vi är måna om hur vi använder helium och använder det på det mest effektiva sättet. Vill man avstå helt ifrån att använda helium i ballongerna så finns det så mycket annat att göra med ballonger.

Släpp inte taget om era ballonger!

Många släpper heliumfyllda ballonger i luften med tanken att de ska nå ut i universum eller till en saknad person i himlen. Det är givetvis en jättefin tanke och en fin tradition för många. Det finns däremot en problematik med detta och det är att ballongerna givetvis kommer ner igen. Ballongerna landar i ett träd i skogen, i havet eller på marken någonstans. Även om latexballonger är nedbrytningsbara så behöver de givetvis sorteras rätt i soptunnan för att inte orsaka skada i naturen. Det många inte tänker på är att snöret eller bandet på ballongen sällan är biologiskt nedbrytningsbart, vilket orsakar både skada för miljön och riskerar att skada djur i både havet och i naturen.

För att ha ett alternativ till denna tradition så har vi ett annat förslag. Det är att i stället fylla en latexballong med exempelvis vallmofrön och sedan spräcka ballongen på ett fint ställe. Då växer det fina växter på platsen som kan vara ett fint minne framöver och ballongen kan slängas i soporna och på det sättet inte påverka naturen. Visst låter det toppen?

Theo & Jag 💚 Återbruk = Sant

Vi är måna om att kunna återanvända allt vi bygger upp under våra event. Allt ifrån backdrops, fringes, dukar, vaser och framför allt ballonger går att använda om och om igen. När vi bygger upp stora ballonginstallationer blir det väldigt många ballonger som ibland bara är som dekoration för några timmar, det är något vi försöker ta vara på. Vi frågar ofta kunderna om de vill behålla ballongerna, annars tar vi dem gärna och använder dem på nytt. Hur bra är inte det?

Fler frågor och funderingar?

Kontakta oss så kan vi berätta mer om hur vi kan göra just ditt event så hållbart som möjligt!fotograf: Anna Ejemo